AGILITY

Agility är en fartfylld tävlingsgren inom Svenska Brukshundklubben. Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana bestående av 14-20 hinder. Sporten visades första gången vid en hundutställning i England 1978. I mitten av 1980-talet introducerades agility i Sverige och sedan 1987 är den en officiell hundsport med bl.a. Svenska Mästerskap och championat. Är även en stor sport globalt med årliga Världsmästerskap.


 Regler agility

I agility kan man tävla både individuellt och i lag. Tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder. Det spelar ingen roll vilken ras man har – nästan alla raser kan träna och tävla i agility. Även blandrashundar är välkomna att delta.

Agility är en modern och publikfriande tävlingsform. Det går fort mellan slalompinnar, på vippbrädor, genom tunnlar och över hinder. Oftast är hunden lika förtjust som publiken och förhoppningsvis hinner även föraren med i de snabba turerna.

 

Inom svensk agility har vi fem olika storleksklasser:

  • Extra Small – hundar under 28 cm.
  • Small – hundar under 35 cm.
  • Medium – hundar vars mankhöjd är 35 cm och över men under 43 cm.
  • Large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och över men under 50 cm.
  • Extra large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och därutöver.

och i tre olika svårighetsgrupper (klass I, II och III). Det finns två olika tävlingsdiscipliner; Agilityklass där alla hinder är med och Hoppklass där bara hopphinder, tunnlar och slalom finns med.

Agility är roligt för både hund och förare, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerad lydnadsdressyr. Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. Ofta läggs mycket arbete ner på att motivera hunden att nå en positiv och glad lydnad. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt och mot nya spännande utmaningar. Dressyrarbetet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att träna upp lyhördhet, lydnad och att få god kontakt med sin hund. Grundtanken är att förare och hund skall ha roligt tillsammans.

För att gå kurs i agility bör hunden vara minst ett år gammal och ha vuxit färdigt. Hunden bör ha en god grundlydnad. Hunden måste kunna vara lös bland andra kopplade hundar.

Tycker du att det låter spännande – tveka inte – se till att anmäl dig till en agilitykurs