LYDNAD

Alla hundar, stora som små, behöver naturligtvis lite lydnadsträning. Livet med hund blir så mycket roligare och enklare med en lydig hund. Många går valpkurs och lär sin hund att gå i koppel och komma på inkallning. Därefter kan man fortsätta att utveckla hundens allmänlydnad, både genom att delta i kurs och att träna själv. En del fortsätter med mer avancerad lydnad, kanske väcks intresset till tävlingslydnad.

Mer

HOOPERS

Hoopers är en hundsport för hundar och människor. Hoopers, även känd som Hoopers-Agility eller NADAC Hoppers, är en sport från USA. Denna hundsport, som fortfarande är relativt ung i Europa, får långsamt men säkert fler och fler anhängare.  

Hoopers är en hundsport där målet är att bemästra en hinderbana bestående av så kallade hoops (bågar), tunnlar, tunnor och staket utan fel. Ett smidigt samarbete mellan förare och hund och en hög grad av skicklighet är de viktigaste grunden för denna hundsport.

Vem är Hoopers för?

Hoopers passar alla hundar. Ålder, ras och storlek är nästan irrelevant. Läs mer

AGILITY

Agility är en fartfylld tävlingsgren inom Svenska Brukshundklubben. Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana bestående av 14-20 hinder. Sporten visades första gången vid en hundutställning i England 1978. I mitten av 1980-talet introducerades agility i Sverige och sedan 1987 är den en officiell hundsport med bl.a. Svenska Mästerskap och championat. Är även en stor sport globalt med årliga Världsmästerskap

.Mer

RALLYLYDNAD

Tävlingsformen rally bjuder på variation och spänning med inslag av traditionell lydnad, agility och freestyle
Rallylydnad är en sport där ”teamet” hund och förare, genomför en bana med övningar utmärkta på skyltar (10-20 övningar beroende på svårighetsgrad).
Utförandet av varje övning illustreras genom bild och text på skyltar. Bedömningen är mer generös än i traditionell lydnad.

.Mer

NOSEWORK

Som hundsport har nosework sina rötter i amerikanska hundstall, där det användes för att aktivera hundar på i väntan på att de skulle få nya hem. Därifrån har nosework utvecklats till en tränings- och tävlingsform som många sällskapshundar har stor glädje av. Intresset ökar stadigt och sedan 1 januari 2017 är nosework en officiell hundsport i Sverige.

Mer

VILTSPÅR

En annan variant av spårdressyr som bygger på hundens medfödda och högt utvecklade förmåga att med hjälp av sitt luktsinne följa doftspår är viltspår. Hundar som är tränade i viltspår kan göra stor praktisk nytta som eftersökshundar för att påträffa skadeskjutet eller trafikskadat vilt.

Mer